Efter den förödande flygolyckan som inträffade tidigare i veckan kräver sveriges premiärminister Stefan Löfven en fullständig utredning. Han menar att det är viktigt att få en klar och tydlig bild om exakt vad som hände, och om det var en attack, straffa dem ansvariga. 

Löfven talade sent på torsdagen med sin kanadensiska motsvarighet Justin Trudeau efter att Kanada fick indikationer på att Iran stod bakom händelsen, enligt ett uttalande. 15 svenska medborgare samt 30 kanadensiska medborgare dog i flygolyckan. Detta gör det till en av de värsta flygolyckan som någonsin inträffat för respektive länder.

”Vi enades om att denna information ytterligare ökar behovet av en snabb, fullständig och öppen undersökning,” sade Löfven. ”Vi enades också om att de drabbade länderna måste ges möjlighet att bidra med nationell expertis och få fullständig insikt i utredningen,” sade han. 

Detta är extra viktigt då det är möjligt att det var en menad attack mot flygplanet med en missil för att straffa USA och dess allierade. Det är självklart att Boeing flygplanet kan ha fått ett motorhaveri och störtat på grund av det, vilket skulle innebära en djupare kris för företaget som redan handskas med konsekvenserna från två andra olyckor. Men med tanke på den senaste tidens omständigheter och ansträngda relationer i landet så verkar det vara för mycket av ett sammanträffande för att detta skulle vara fallet. 

Lofven sa att han har pratat med Ukrainas president Volodymyr Zelenskiy, och de två har kommit överens om att arbeta nära i utredningen. Europas flygbolag har även enats om att inte flyga över Iranskt luftrum. Detta kommer säkerligen leda till ökad tilltro hos dem som kommer att flyga till exempelvis södra Asien under den närmaste tiden.