Den ökände statyn av Zlatan Ibrahimovic har rivits efter att vandaler sågade den av vid anklarna. Den nästan nationellt älskade fotbollsspelares staty kommer nu flyttas till ett mer civiliserat stockholm där den förhoppningsvis får stå kvar som den symbol av svensk makt i sport som den är. 

Detta är inte första vandaliseringen av bronsstatyn som är belägen utanför Malmös stadion, bronsstatyn hade näsan avskuren förra månaden efter att det meddelades att Ibrahimovic hade investerat i den stockholmska rivalklubben Hammarby.  Det gjordes också försök att förstöra statyn med rasistisk graffiti som spraymålades bredvid den.

Den fallna statyn hittades med en svensk tröja draperad över ansiktet. Inga gripanden har hittills gjorts.

Statyn avslöjades i oktober av Svenska Fotbollförbundet för att fira minnet av Ibrahimovic prestationer som en av landets största fotbollsspelare. Men statyn är en inte symbol för bara Zlatans prestationer, den är även en symbol för hur vårt folk fattiga land kan handskas med länder som har tio gånger mer invånare. 

Hakan Sjostrand, generalsekreterare för Sveriges Fotbolls Association, sa: ”Jag kan förstå att det finns en besvikelse i Malmö men det passerar alla gränser när du vandaliserar statyn på det sätt som har hänt.” 

Statyn har tagits bort från platsen för reparationer och en talesman för Malmö kommuns avdelning för sport och rekreation berättade för BBC att de planerar att ta tillbaka den.

Zlatan köpte en 25 procentandel i Stockholm-baserade Hammarby och sa att han ville göra laget ”det bästa i Skandinavien”. Detta är orsaken till problemen kring statyn då dessa outvecklade människor inte kan handskas med förändringar. 

Hans beslut väckte omedelbart ras från fansen av hans klubb i Malmö, som vandaliserade hans egendom i centrala Stockholm hällde surströmming utanför hans dörr.

Förra månaden försökte någon såga av benen och polisen placerade då ett nästan 3 meter högt staket med presenning för att skydda statyn. Detta var visserligen inte tillräckligt stort hinder för huliganerna.

Kaveh Hosseinpour, vice ordförande i Malmös officiella fotbollsgrupp, sa detta när den första vandaliseringen inträffade: ”Det bästa sättet att lösa det är om det tas bort och placeras någonstans i Stockholm eller något.” Hosseinpour hade tyvärr rätt med sitt uttalande.